Blog Advice: Het streven naar een toegankelijke blog

blog advice

Hoe belangrijk is de toegankelijkheid op je blog? Ik ben nu al een tijd aan het experimenteren met mijn lay-outs en guess what? Toegankelijkheid is dé factor dat maakt dat visitors op je blog blijven hangen. Kijk eens na hoeveel mensen surfen van op een tablet of een smartphone? Tegenwoordig zitten mensen niet alleen ’s avonds achter hun laptop, nee, ze surfen overdag tijdens de lunch op het werk (of sneaky tijdens de werkuren haha! :p) vanop hun smartphone. Daarom is het heel belangrijk dat jouw blog compatibel is op andere toestellen.

Vroeger was ik mij als beginnend blogger hier niet van bewust. Ik schreef mijn posts en nou ja… daar hield het dan ook op :p Intussen heb ik na bijna 5 jaar blogervaring mijn kennis wat bijgeschaafd. Dingen die ik geleerd heb, wil ik dan ook heel graag met jullie delen.

Allemaal goed en wel, zeg je misschien, maar hoe maak je je blog zo toegankelijk mogelijk? Wel, hier zijn een aantal puntjes waarop je moet letten:

 • Compatibiliteit: kijk na hoe je blog eruitziet vanop een smartphone en tablet.
  • Oogt het even aantrekkelijk en overzichtelijk?
  • Kan je je social media buttons terugvinden?
  • Stel jezelf in de plaats van je visitor: stel dat hij/zij interesse heeft in 1 enkel thema, kan hij/zij dat snel terugvinden?
 • Heb je net zoals mij veel verschillende thema’s op je blog? Zorg er dan voor dat je visitor onmiddellijk naar het thema van zijn of haar keuze kan gaan. In mijn geval zorg ik ervoor dat de titels en hoofdafbeelding van mijn posts zichtbaar zijn. De visitor kan zelf kiezen welke post hem of haar aanspreekt. Als je visitor maar 1 post ziet en het interesseert hem niet, dan ben je hem al kwijt. Zorg er ook voor dat alles overzichtelijk is.
  • Maak je thema’s meteen duidelijk. In mijn geval zijn de hoofdtitels: OOTD, Beauty, DIY Beauty Get Natural Series, Blog Advice, Personal Life, etc.
 • Vroeger wilden mensen leesvoer als ze een blog bezochten, nu heeft iedereen de tijd niet meer om een uitgebreide blogpost te lezen. Dat wil zeggen: beperk je tot de essentie en werk eventueel met opsommingen (zoals ik nu doe) én het allerbelangrijkste: VISUELE OVERLOAD. Mensen willen niet te veel tekst, ze willen plaatjes en filmpjes. Zorg er ook voor dat ze dat als eerste zien als ze op je hoofdpagina komen. Te lange teksten maakt dat visitors gaan afhaken.

blog-button

 • Niet too much: less is more! Wat wil jij benadrukken? Sociale media, nieuwsbrief, een bepaald thema, je webshop, …? Kies maximum 3 focuspunten en zorg dat deze eruit springen. Te veel maakt dat visitors verward gaan geraken. In mijn geval leg ik mijn focus nu op de nieuwsbrief (zie rechts).
 • Zorg dat meteen duidelijk is WAAROVER je blog gaat. Lijkt echt super logisch, maar je zou ervan verschieten hoe vaak ik een blog bezoek en denk: ehh, wat is de bedoeling hiervan? Ik ben zelf iemand die graag over van alles schrijf, maar ik beperk me tot 3 hoofdzaken: fashion, beauty en lifestyle. Lifestyle kan ik breed interpreteren, zoals bijvoorbeeld mijn persoonlijke leven, mijn konijntje en mijn inrichting in mijn appartement. Ik vind het altijd het beste om je subjects meteen onder je blogtitel bovenaan te zetten. Bij mij is ook meteen duidelijk welke talen er aan bod komen. Ik schrijf zowel NL als ENG, dus zowel Nederlandse als internationale bezoekers gaan op mijn blog terecht kunnen.

blogging-for-business-heres-everything-you-need-to-know

 • Belangrijk en vaak onderschat: een contactformulier. Zorg dat visitors (eventuele bedrijven!) meteen weten hoe ze je kunnen contacteren als ze vragen of voorstellen hebben. Dit is ontzettend belangrijk, want via deze weg kan je dus echt wel gesponsorde opportuniteiten krijgen. Denk ook maar aan de werknemers van bedrijven, zij willen echt niet lang zoeken naar een mail adres. De kans dat ze op je blog komen is al vrij klein (de world wide web krioelt van de bloggers), dus laat ze dan echt niet zoeken naar een mogelijkheid om je te contacteren.

Zo, hierbij heb je als blogger of blogger-in-wording al een overzicht van wat er relevant is om te weten als je je blog zo toegankelijk mogelijk wenst te maken. Heb jij nog tips & tricks? Deel ze in onderstaand comment form.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s