Een konijn als huisdier: weet waaraan je begint

konijn als huisdier.jpg

Dag lieve lezer,

Zij die mijn blog volgen of mij kennen weten dat ik een dwergkonijntje heb genaamd Fien. Mijn Fientje is in mijn ogen het schattigste konijntje dat er bestaat en ik zie haar heel graag. Ik heb haar in huis genomen na ongeveer twee maand alleen te wonen. Zoals veel mensen wilde ik een huisdier als gezelschap, om toch niet thuis te komen in een leeg huis. Intussen heb ik al groter gezelschap, namelijk mijn vriendje 🙂 Fleurtje was mijn eerste konijntje, maar helaas heb ik haar moeten afgeven wegens een dodelijke konijnenziekte. Fien bleef alleen achter, maar ze heeft geen trauma ondervonden omdat ze Fleur nog maar een week kende.

Zelf ben ik opgegroeid met honden, met konijnen had ik totaal geen ervaring. Mits de kleine oppervlakte van mijn studio en de lange uren op mijn werk zou het onverantwoord geweest zijn een hondje in huis te nemen. Een konijn leek mij perfect. Het diertje maakt geen lawaai, kan rustig in haar kooi zitten en is perfect gezelschap voor de werkende mens want ze zijn voornamelijk actief ’s avonds had ik op het internet gelezen. Maar hoe is het nu werkelijk om een konijn in huis te hebben?

Een konijn is geen troeteldier, maar een dier met karakter

Ik heb gemerkt dat Fien niet graag opgepakt wordt om te knuffelen. Ze geniet wel van aandacht en wordt graag geaaid, maar echt vastnemen in de armen is niet haar cup of tea. Fien is ook een dier met karakter en na een tijdje begin je de emoties van je huisdier te herkennen. Ze is een echte deugniet en weet exact wat ze moet doen om mij te plagen. Zo zit ze graag aan de vuilzakken, schoenen en kabels. Opletten geblazen dus als we haar loslaten uit haar kooi. Fien laat duidelijk merken wat ze graag heeft en wat niet, het is een pittig diertje. Geef haar eten en ze is in de zevende hemel, maar zet haar in de douche en ze werpt de komende twee uren geen blik naar jou van frustratie. Het taboe van lief klein konijntje is bij deze mooi doorbroken. Maar ik hou wel van haar karakter, past bij het baasje zeg maar.

De kooi vraagt veel onderhoud

Ja, een konijn doet na verloop van tijd op dezelfde plek haar behoeftes en is in zekere mate zindelijk. Maar verwacht je niet aan honden of katten praktijken die hun behoeften netjes buiten of in de bak doen. De kooi van een konijn moet regelmatig schoongemaakt worden en dit vraagt veel werk. De plasjes hebben een zeer sterke geur en het hooi en de houtvezel ligt letterlijk everywhere. Wat ik ook geleerd heb is dat je je konijntje niet té veel eten en drinken moet geven. Ik was nogal genereus (dat is nog zacht uitgedrukt) omdat ik mijn lieve Fien wilde verwennen, maar Fientje werd een serieuze Fien na verloop van tijd (lees: obees) en haar kooi was na 1 dag poetsen alweer een stortbelt.

Varieer met eten, maar wees voorzichtig

Een konijntje heeft als basisvoedsel hooi. Daarbuiten kan je je diertje verwennen met kwaliteitsvol konijnenvoer, verse groenten (géén sla!) en gespecialiseerde konijnensnoepjes (stokjes met groenten of honing, wortelsnoepjes, …). Wissel voldoende af anders wordt het voor je huisdiertje ook wel saai plus het moet ook voldoende vitamines binnenkrijgen voor zijn of haar weerstand. Wees telkens voorzichtig met het introduceren van nieuw voedsel, konijnen hebben een ZEER gevoelig verteringsstelsel. Hou de keutels van je huisdier goed in het oog qua structuur. Diarree bij een konijntje is nooit een goed teken – ga altijd meteen naar de dierenarts als dit gebeurt. Er zijn twee types in keutels: harde en precies trosjes. De trosjes bevatten vitamines voor je konijn dus laat deze in de kooi liggen, het konijn eet deze weer op. De harde dienen mooi rond te zijn en droog. Laat je niet misleiden als ze wat vochtig zijn, kan zijn dat je konijntje ook een plasje heeft gedaan. Twijfel je toch aan bepaald voer, raadpleeg dan altijd je dierenarts. Ga niet experimenteren en zeker niet bij dieren die vrij zwak van aard zijn.

Let goed op gedrag en veranderingen

Overlaatst merkte ik dat Fien uit frustratie aan haar kooi aan het knagen was. Dit gedrag wil wat zeggen. Het wil zeggen dat ze zich verveelt of dat ze misschien een maatje wilt in haar kooi ter gezelschap. Reageer op het gedrag van je konijntje, er is niets zo zielig als een dier dat iets probeert te vragen maar geen antwoord krijgt. Ik heb Fien vervolgens wat leuk speelgoed en takken gegeven om zich bezig te houden. Ze reageerde onmiddellijk en het was duidelijk een goede interventie. Ook al geeft een konijntje minder respons dan bijvoorbeeld een hond of kat, ze communiceren ook op hun manier. Na verloop van tijd begin je bepaalde signalen te herkennen en op die manier kan je gemakkelijk inspelen op de noden van je dier. Zo voelt zij zich gehoord en thuis bij jou als verzorger.

IMG_20171115_085411_preview.jpeg

Dus conclusie, is een konijntje een levend knuffeldier dat enkel schattig zit te wezen? Neen! Betekent dat dat het daarom niet leuk is om te houden? Helemaal niet! Integendeel, mijn Fientje is een schat van een dier. Onschuldig al helemaal niet, maar hé, anders zou het maar saai zijn toch? Ik raad iedereen aan om een konijntje in huis te nemen, maar wees realistisch en laat het beestje in rust leven. Niet voortdurend oppakken, zorg voor routine en veiligheid (een vaste verzorger en vaste tijdstippen eten), een eigen plekje in huis, regelmatige verzorging van de kooi en het konijntje zelf en leer het dier goed kennen om snel in te spelen op waarschuwingen.

Wat zijn jouw ervaringen met (dwerg)konijntjes?

8 reacties op ‘Een konijn als huisdier: weet waaraan je begint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s