Blog Academy Series #1: Werken met goals

blog academy 1

Dag lieve lezers,

Eindelijk is het zover, de eerste post van de Blog Academy Series! Het eerste deel omvat het werken met goals. Wil je wat bereiken met je blog? Wil je een stapje verder gaan, dan is het verstandig om jezelf doelen voorop te stellen. Op die manier weet je meteen of je strategie om succes te boeken effectief is of er aanpassingen nodig zijn. Je kan op die manier interessante informatie bekomen. Maar hoe begin je daaraan? Hoe concreet maak je die doelen en wat als je het gewenste doel behaald hebt?

fashion-2015-05-laptop-cup-of-coffee-main

1 | Baseer je op cijfers

“Discipline is the soul of an army. It makes small numbers formidable; procures success to the weak, and esteem to all.” – George Washington

canvas-wall-art-dream-big-set-goals-take-action-motivational-quote-8x10-canvas-1_580x@2xKlinkt übersaai, alsof je een bedrijfje runt – in feite doe je dat ook. Doelen dienen echter zo concreet mogelijk te zijn en daarom zijn cijfers net perfect. Er bestaat geen twijfel of je het behaald hebt of niet en wil je groei bereiken, dan moet je je verdiepen in het cijfermateriaal van je blog. Daar kan je gewoon niet aan ontsnappen in tijden van SEO. It’s all about the numbers, baby.

WordPress biedt een statistiekenoverzicht waar je al veel interessante zaken uit kan opmaken (Google Analytics is iets uitgebreider en dus ook een aanrader). Denk maar aan het aantal paginaweergaven, volgers, waarderingen, enzovoort. Allemaal interessante lectuur. Groei betekent vooruitgang, vooruitgang betekent stijging. Een stijging van je bezoekersaantal is een uitstekend doel, maar leg jezelf een cijfer op zodat je ergens naartoe kan streven. Hou de boel realistisch, ben je een kleinschalig blogger met weinig tijd, ga dan niet verwachten dat je binnen de maand 10.000 paginaweergaven meer gaat hebben. Je lat te hoog leggen is niet gezond en ook totaal niet bevorderend voor je motivatie. Begin dus liever eenvoudig, er is altijd ruimte voor verbetering en “fame” heb je niet binnen de 24 uur. Hard work & dedication, dat is de sleutel naar succes.

Doe eerst een grondige cijferanalyse van de huidige situatie van je blog alvorens je doelen op te stellen.

2 | Kies een termijn

“If we fix a goal and work towards it, then we are never just passing time.” – Anna Neagle

images9G3243PREen ander belangrijk item, heel logisch maar toch wordt het vaak vergeten: kies een termijn waarbinnen je het gewenste doel wilt behalen. Denk niet vaag, doelen horen niet vaag te zijn! Uiteraard hoef je niet te overdrijven – bv. op 02/05 om 23u59 ten laatste. Werk je in een team aan je blog, dan is het interessant om zo specifiek mogelijk een einddatum te formuleren, dit om misverstanden te voorkomen. Werk je alleen, dan kan je bijvoorbeeld in termijnen van maanden denken.

Ik stel telkens aan het einde van de maand minstens 2 doelen op voor de volgende maand. Ik baseer me dan op mijn mogelijkheden (als full time werkende met wisselende plannings wil ik dit stukje internet nog als ontspanning houden, dus ik leg mezelf niet te veel druk op, dat is individueel). De termijn houdt je scherp en zorgt voor de nodige dosis actie. Valt de termijn weg, dan is de kans groot dat je laks gaat worden en dingen gaat uitstellen.

Wat ook erg interessant kan zijn, is te werken met 1 groot hoofddoel en dit op te splitsen over bepaalde termijnen. Stel dat jouw voornemen voor 2018 is dat je 1.500 volgers wilt op Instagram. Dan kan je dit hoofddoel opdelen in volgende 3 subdoelen:

  1. Januari – April: Tegen April 2018 wil ik 500 volgers op mijn Instagram account.
  2. Mei – Augustus: Tegen Augustus 2018 wil ik 1.000 volgers op mijn Instagram account .
  3. September – December: Tegen December 2018 wil ik 1.500 volgers op mijn Instagram account.

Klinkt erg eenvoudig, toch?

3 | Kies een focuspunt

“Great things are not done by impulse, but by a series of small things brought together.” – Vincent Van Gogh

dd0d67c001eaa606fcc630679db360d3Als blogger heb je zoveel aan je hoofd. Hoe vaak hoor ik mensen rondom mij zeggen: “Een blog, dat is zo gepiept toch? Je schrijft wat en klaar.” Yeah right. Een blog is ontzettend veel werk (leuk werk!), want je bent niets waard als blogger zonder je sociale media accounts. In 2005 was het bloggen nog erg nieuw en verrassend, dus hoefde je niet veel speciaals te doen om bezoekers te krijgen. Anno 2018 verdwijn je als het ware op het world wide web als je niet genoeg moeite doet om te socializen. En dat socializen mag niet ophouden, want je bent snel vergeten!

Met al die sociale administratieve rompslomp zie je soms door de bomen het bos niet meer. Vandaar dat het aan te raden is te werken met focuspunten als je je doelen opstelt. Ik werk per sociale media account. De ene maand focus ik me op mijn Instagram, de andere maand op mijn Facebook. Als je zo werkt, zie je echt resultaten. Doe je alles tegelijkertijd dan lijkt het alsof je inzet helemaal niets oplevert.

Natuurlijk betekent dit niet dat je al je andere accounts moet verwaarlozen! Dat werkt averechts.

4 | Je hebt een doel, wat nu?

“It is good to have an end to journey toward; but it is the journey that matters, in the end.” – Ursula K. Le Guin, The Left Hand of Darkness

mousepads-dream-don-t-work-unless-you-do-motivational-quotes-mousepad-1_580x@2xVoorbeelddoel: Ik wil tegen het einde van de maand maart 100 WordPress volgers.

Mooi, dat staat zwart op wit. Proficiat, je eerste doel staat vast! Nu volgt er een actieplan. Wat ga je allemaal doen om dat doel te bereiken? Het kan allemaal erg mooi klinken, maar logischerwijs ga je je doel niet behalen door lukraak te gokken wat werkt. Doe desnoods research, vraag andere bloggers om raad, lees literatuur, … Wat kan jij doen om je vooropgestelde doel binnen je gewenste termijn te behalen?

In functie van het voorbeelddoel zou ik volgend actieplan kunnen opmaken. Hoe pakken we dit aan? –> Wees sociaal: ga in interactie met andere WordPress bloggers. Reageer op hun posts, toon je waardering, neem zelf initiatief en stuur een volgverzoek, nodig uit! Op actie volgt reactie.

Probeer zelf een strategie uit te pluizen die effectief is en evalueer na een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 2 weken) of je inspanningen resultaten hebben geboekt. Je kan dit verder doortrekken naar een planning. Gebaseerd op het actieplan van het voorbeelddoel zou dit kunnen zijn: Maandag: 5 nieuwe WordPress bloggers uitnodigen om te volgen, Dinsdag: 10 waarderingen geven aan bloggers die ik volg en 5 reacties plaatsen, … Eens je je doel hebt ben je vertrokken!

Veel succes!
Aarzel niet jouw tips te delen in onderstaande comment form!
Binnenkort: Blog Academy Series #2: Werken met cijfers

Volg OVDD op Instagram, Facebook & Twitter en blijf zo op de hoogte van updates!

11 reacties op ‘Blog Academy Series #1: Werken met goals

  1. Wat goed zeg, erg goed geschreven! Ik denk dat (beginnende) blogger veel kunnen leren van dit artikel!! Tegenwoordig is het lastig om gezien te worden tussen alle grote blogger en Instagrammers, dus een goed plan kan zeker voor mooie resultaten zorgen! 😀

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s