5 goede redenen om Dr. Phil te kijken

dr phil blogpost

Dag lieve lezers,

Eén van mijn favoriete tv-programma’s is Dr. Phil. Dr. Philip McGraw is een Amerikaans psycholoog met 45 jaar ervaring in de branche. Hij helpt mensen met moeilijkheden in het leven, bijvoorbeeld problematische gezinssituaties. Ik volg het programma al enige tijd op Vijf TV en het blijft me bekoren. In deze blogpost deel ik 5 goede redenen met jullie om Dr. Phil te kijken.

Reden 1: Amusement en entertainment

Eerlijk, wie houdt er nou niet van een goed potje drama? Ben je een vrouw, dan ben je gegarandeerd geïnteresseerd in het soort kwesties dat er worden aangehaald. Het wordt ook op een entertainende manier aangebracht met veel de nodige “shocking” en “revealing” toestanden. Wat ook tof is, is dat dit gecategoriseerd kan worden als reality show. Gewone mensen en hun problemen, maar vaak toch dramatische situaties waarbij Dr. Phil de laatste hoop is en het moet gaan oplossen.

Reden 2: Relativeren van eigen problemen

De situaties die je bij de Dr. Phil show ziet, zijn soms echt schrijnend. Dat maakt dat je je eigen problemen anders gaat bekijken. Want hé, dat je het vuil bent vergeten buiten te zetten en je je zakken nog een week in de garage moet laten, dat is toch niets vergeleken met bijvoorbeeld zware kindermishandeling en trauma’s? Klinkt misschien als een absurd vergelijk, maar wij Westerlingen maken ons soms echt druk over futiliteiten. Ik betrap mezelf er ook vaak op, dat ik me druk maak om kleine dingen.

Reden 3: Lessen in psychologie

Je kan de theorie van Freud studeren, maar dat zal niet zo leuk zijn als de Dr. Phil show bekijken! Uiteraard valt dit niet te vergelijken met een echte les psychologie (dat zou pas “shocking” zijn!), maar je kan wel wat opsteken van het algemeen advies van Dr. Phil. Een cruciale les die ik heb geleerd bij Dr. Phil is: beloon geen slecht gedrag (don’t reward bad behavior). Dit hoef je niet per se toe te passen bij kinderen, maar bij iedereen rondom je. Wat je één keer toelaat, zal zich herhalen. Stel meteen je grenzen als je iets niet apprecieert of onaangenaam vindt.

Reden 4: Interessante topics en taboes

Issues die vroeger in de doofpot werden gestopt worden nu publiekelijk gemaakt. No more shame, dat is de huidige maatschappij en thank God for that! Vroeger in de tijd van onze grootouders was er veel schijnheiligheid omdat het imago centraal stond. Was er een zwart schaap in de familie dat bijvoorbeeld kampte met een alcoholverslaving, dan werd deze persoon verbannen want dat strookte niet met de verwachtingen van de maatschappij. Intussen zijn die tijden gekeerd. Dankzij shows als Dr. Phil weten we dat geen enkel gezin perfect is, dat het zogenaamde sociale media plaatje “Picture Perfect” slechts bedrog is. Dat vind ik net fijn, dat taboes worden aangepakt en niet langer genegeerd. Personen met problemen worden geholpen, niet verstoten.

Reden 5: Meer dan psychologie

Dr. Phil’s vrouw Robin komt ook regelmatig in beeld met haar skin care lijn. Dr. Phil behandelt zoveel meer dan psychologische issues, hij trekt het “zorgen voor jezelf” principe door naar het uiterlijk. Uiterlijk en innerlijk gaan immers hand in hand. Verzorg je je goed, eet je gezond, ben je fit, dan ga je je geestelijk ook beter in je vel voelen. Zo heeft Dr. Phil ook een boek geschreven, The 20/20 Diet.

Hou jij van reality TV? Heb je interesse in psychologische issues en heb je Dr. Phil al eens bekeken? Deel jouw ervaring in het comment form onderaan en vertel het ons!

2 reacties op ‘5 goede redenen om Dr. Phil te kijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s