Blog Academy Series #2: Werken met cijfers

blog academy 2

Dag lieve lezers,

Na het eerste deel van de Blog Academy Series, namelijk het werken met goals zijn we beland aan deel 2: werken met cijfers. Voor vele bloggers zijn deze een bron van hoofdpijn en toegegeven, dit is niet het leukste deel maar je kan er veel van opsteken. Uit je cijfers kan je immers boeiende informatie halen die jouw blog kan doen upgraden naar the next level. Maar welke cijfers zijn belangrijk? Hoe zie je door de bomen het bos nog en hoe ga je ermee aan de slag?

fashion-2015-05-laptop-cup-of-coffee-main

1 | De belangrijkste cijfers op een rij

“Without big data analytics, companies are blind and deaf, wandering out onto the Web like deer on a freeway.” – Geoffrey Moore, Author of Crossing the Chasm & Inside the Tornado

Foto24-01-18210209_preview.jpegOké, je bent ingelogd en bekijkt je statistieken pagina. Je denkt bij jezelf, zovéél cijfers, wat moet ik daar nou mee? Het beste is om te starten met een selectie van de belangrijkste cijfers. Vertrek steeds vanuit hoofdthema’s en daarna kan je specifieker gaan kijken om je analyse te vervolledigen. Ik baseer me hier op cijfers die je kan verkrijgen op je blog zelf, en dus niet op Google Analytics (zie punt 2).

Wat zijn de belangrijkste cijfers?

 • Het aantal unieke bezoekers: Klinkt logisch, maar het zou bizar zijn als ik deze er niet bij zou zetten. Je bezoekers, daar begint alles mee en logischerwijs hoort dit cijfer het meeste door te wegen.
 • Het aantal weergaven per bezoeker: Hoeveel posts leest jouw gemiddelde bezoeker? Zijn ze al weg na het bekijken van 1 pagina? Kans is dan groot dat ze niet gevonden hebben wat ze zochten! Of misschien was het niet erg duidelijk of je nog blogposts had in hetzelfde thema (Aanbevolen of Gelijkaardige Posts)? Hoe langer je bezoeker op je blog blijft, hoe meer zinvolle content je publiceert en hoe meer samenhang in je onderwerpen.
 • Verkeersbronnen: Hoe komen bezoekers op jouw site terecht? Welke weg hebben ze gevolgd en gaan ze volgen? Klikken ze ook op interne en externe links op je site? Stel dat je ontdekt dat je erg veel traffic krijgt via Facebook. Dan weet je ineens dat dit je belangrijkste, meest responsabele sociale media tool is. Uiteraard is het dan interessant om te testen of je mogelijkerwijs nog meer traffic kan halen uit Facebook en je weet ook ineens dat je deze sociale media zeker niet mag verwaarlozen! Organiseer je een giveaway, kan je deze laten doorgaan op Facebook bijvoorbeeld.
 • Informatie over je bezoekers: Van welk land komen ze? In welke leeftijdscategorie bevinden ze zich? Dit is ook cruciaal om te weten, want je wilt het juiste publiek aantrekken.
 • Volgers: Probeer zoveel mogelijk bezoekers tot volger te maken zodat ze terugkomen. Zorg er dan ook voor dat je Volg-button gemakkelijk te vinden is.

2 | Werken met Google Analytics: doen of niet?

“A person who is gifted sees the essential point and leaves the rest as surplus.” – Thomas Carlyle, Scottish Writer

logo_lockup_analytics_icon_vertical_black_2xBen je op dreef en voel je je helemaal thuis in de wereld van cijfers? Dan kan je je blog account koppelen aan Google Analytics. Deze gratis tool van Google biedt tonnen informatie, specifieke informatie waar je veel mee kan doen. Het gaat verder dan de reguliere statistieken plus het biedt jou een dubbele check of de cijfers van je blog wel degelijk kloppen.

Wat kom je nog te weten? Bv. je bounce rate. Deze staat voor het aantal nieuwe bezoekers die na 1 klik meteen weer weg zijn en ja, dit cijfer kan best zo laag mogelijk zijn. Je komt te weten hoeveel tijd de gemiddelde bezoeker op je blog spendeert, enzovoort.

3 | Dé hamvraag: hoe krijg je de cijfers omhoog?

“The goal is to turn data into information, and information into insight.” – Carly Fiorina, Former CEO of HP

Je weet nu wat je cijfers betekenen en je hebt een duidelijke analyse uitgevoerd. Op basis van die informatie kan je je blog onder een kritische loep bekijken.

Hier een aantal algemene tips die je cijfers omhoog kunnen helpen:

 • Zorg voor samenhang en duidelijkheidZorg dat je bezoeker binnen de minuut tijd weet waarover je blog gaat, anno 2018 gaat alles turbosnel en niemand heeft de tijd om tien minuten lang uit te pluizen waarover dat plekje van jou op het WorldWideWeb gaat.
 • Maak je blog toegankelijk op alle toestellenBizar, maar veel blogs zijn nog niet compatibel met GSM of tablet. Like seriously? Alle succesvolle bloggers hebben een blog die je ook vanop je smartphone of tablet kan lezen zonder dat alle letters in lettertype 5 staan en je een leesbril nodig hebt.
 • Toon Aanbevolen of Populaire postsJe bezoeker heeft je blogpost gelezen, wat nu? Kan hij verder naar een gelijkaardige post of loopt hij een beetje verloren? Bezoek je blog vanuit het perspectief van een lezer en spendeer aandacht aan het feit of je bezoeker makkelijk reads kan terugvinden in het thema dat hem aanspreekt.
 • Stel jezelf de vraag: wat maakt je blog uniek?Kan je erg goed fotograferen? Ben je een kanjer in het schrijven van vlotte teksten? Jouw blog hoort iets te hebben dat je onderscheid van andere bloggers. Dit moet je goed weten, want als je net als de anderen bent dan gaan je bezoekers snel uitgekeken op je zijn. Geef je bezoeker het gevoel dat als jouw blog er niet meer is, dat er echt een gemis ontstaat.
 • Kwalitatieve foto’s én eigen foto’sMensen zijn erg visueel gesteld. In deze tijd kan je zelfs met je smartphone prachtige foto’s nemen, dus no excuse. Jat ook niet te veel afbeeldingen van Google. Bezoekers willen échte foto’s van jouw leven.
 • Formuleer goede titelsEen goede titel is een titel die je meteen een idee geeft over wat de post zal gaan
  • Werk met open vragen (How to…) en lijstjes (5 eigenschappen van vrouwen die mannen verafschuwen)
  • Als je met verschillende thema’s werkt op je blog (zoals mij: beauty, fashion & lifestyle), zorg dan dat het thema van je blogpost meteen duidelijk is in de titel. Bv.: Beauty: Smokey Eye Fototutorial

Deze tips zijn effectief voor alle blogs en dienen meer als algemeen advies, maar het is altijd interessanter om jouw blog individueel te beoordelen. De cijfers die je hebt verzameld vertellen je iets en daar kan je uit leren.

Veel succes!
Aarzel niet jouw tips te delen in onderstaande comment form!
Binnenkort: Blog Academy Series #3: Krijg meer engagement

Volg OVDD op Instagram, Facebook & Twitter en blijf zo op de hoogte van updates!

3 reacties op ‘Blog Academy Series #2: Werken met cijfers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s