Blog Academy Series #3: Krijg meer engagement

blog academy 3

Dag lieve lezers,

Na het eerste en het tweede deel van de Blog Academy Series, namelijk het werken met cijfers en werken met goals zijn we beland aan deel 3: krijg meer engagement. Bloggen is op zich al geweldig, maar als je ook respons krijgt op je blogposts dan is het eens zo leuk! Maar hoe pak je dat aan? Hoe creëer je een loyaal lezerspubliek dat reacties plaatst en betrokken is bij wat je schrijft? Dat ontdek je in de post van vandaag!

fashion-2015-05-laptop-cup-of-coffee-main

1 | Ontdek jouw blogplatform

“Blogging is a conversation, not a code.” – Mike Butcher

63cddd953e7b196ad22d47b048c0adf1Je haalt het onderste uit de kan om een blogpost te schrijven. Na drie keer nalezen deel je je content met het grote publiek. En nu? Je wilt natuurlijk waardering krijgen voor je prestatie. Op actie volgt reactie. Hoe krijg je dit voor elkaar? Simpel, begin eerst bij het begin: jouw blogplatform.

De bekendste blogplatforms zijn Blogger en WordPress. Vroeger was ik bij blogger, namelijk www.outfitvandedag.blogspot.be. Dit blogplatform ben ik jaren trouw gebleven, maar na een tijdje merkte ik dat ik Blogger voorbijstreefde en dus ben ik overgeschakeld naar WordPress omwille van de extra mogelijkheden (applicatie, plugins, enzovoort). Het gekende verhaal voor velen denk ik. Als blogger is het belangrijk dat je je platform ontdekt en op die manier contact legt met andere bloggers die dezelfde interesses delen als jij. Op die manier kan je socializen en engagement creëren.

Zowel Blogger als WordPress hebben een “lezer”. Dit omvat de nieuwste blogposts van de blogs die je volgt. Het idee is simpel: wat je geeft aan likes, comments en shares krijg je 99 % terug. Bloggers zijn een trouw én interessant lezerspubliek. Waarom? Omdat zij weten hoe belangrijk waardevolle support is. De meeste bloggers steunen elkaar en willen elkaar alleen maar helpen groter en bekender te worden. Daarom dat je kan baten bij het maken van blogvrienden. Bovendien kan je tips en tricks met elkaar delen, wat ook enkel in je voordeel werkt.

Concreet gezien:

  • Volg blogs met dezelfde thema’s, wees genereus met likes en comments.
  • Stay updated: wees een trouwe lezer, geen eendagsvlieg want die wil jij evenmin op je blog
  • Doe mee met Award Nominaties, wedstrijden, giveaways en dergelijke zaken

Doe het bovenstaande en je engagement zal al mooi de lucht ingaan.

2 | Delen, delen, delen – sharing is caring!

“A blog is only as interesting as the interest shown in others.” – Lee Odden

1508dad6107c63d9da921f0aa20dba33Zoals in de vorige blogposts van de Blog Academy Series gebleken is, is het belangrijk actief te zijn op sociale media. Heb je een nieuw artikel geschreven? Deel het zoveel mogelijk op verschillende sociale media. Op Google Plus en Facebook heb je groepen speciaal voor bloggers of in tal van thema’s (fashion, beauty, lifestyle). Het kan ook interessant zijn je blogpost te delen in groepen, om zo een conversatie uit te lokken. Beëindig je post steeds met een vraag, dit doet de kans op reacties toenemen.

3 | Weet wie je doelpubliek is

Wees selectief: ga niet random delen om te delen in de hoop zoveel mogelijk bezoekers te krijgen. Zorg dat jouw post bij het juiste doelpubliek terechtkomt, want enkel zij gaan terugkomen. Weet wie je lezers zijn zodat je potentiële lezers kan uitnodigen. Je huidig lezerspubliek kan je eenvoudig analyseren via de statistieken van je blogplatform of via tools zoals Google Analytics. Vind je dit gedeelte maar onduidelijk? Lees Blog Academy #2: Werken met cijfers en je bent vertrokken.

Zorg ook dat je bezoekers meteen weten waar je blog om draait. Je lay-out kan soms de doorslag geven tot het houden van volgers. Vergeet niet, anno 2018 is het lezerspubliek erg visueel ingesteld. Verwijder onnodige widgets op je blog, zorg ervoor dat je bezoeker niet overrompeld wordt door talloze advertenties die geen boodschap bieden. Werk met alinea’s op je blog zodat je tekst “luchtiger” wordt en gestructureerd. Hou je bezoekers op je blog en zorg dat er voldoende suggesties op het einde van een blogpost vermeld staan als in “gerelateerde posts”.

Kortom: gaat jouw blog over lekkere vegetarische receptjes? Deel ze dan in een groep met leden die interesse hebben in vegetarisme. Zorg dat jouw post een meerwaarde biedt in de groep en dat de bezoeker meteen ziet dat jouw blog een antwoord geeft op zijn/haar zoektocht, namelijk vegetarische recepten. Klinkt allemaal erg logisch, en dat is het ook.

4 | Het belang van een goed onderwerp

“Successful blogging is not about one time hits. It’s about building a loyal following over time.” – David Aston

f64becaa09d15473f0f1a7cc0fb322d1Wil je je kansen op engagement tot het uiterste verhogen? Denk dan goed na over een goed onderwerp. Taboe’s zoals politiek, mentale gezondheid, shockerende nieuwsberichten, … zijn zaken die discussies in de hand werken. Risky business en niet voor iedereen weggelegd, maar reacties zal je zeker krijgen weliswaar. Het perfecte voorbeeld hiervoor is Facebook. Berichten over bijvoorbeeld dierenmishandeling of schandalen worden vaak gedeeld. Het moet natuurlijk wel je ding zijn om hierover te schrijven.

Een andere optie is het schrijven van een lancering van iets nieuws. Breaking news heet van de naald is altijd een publiekslokker. Is er net een fashion show geweest van Chanel? Zorg dat jij als eerste er wat over op je blog hebt staan als je helemaal in de fashion business zit. Weet wat de trends van het moment zijn en speel hierop in. Wat googlen potentiële lezers zoal in het thema waarover jij schrijft?

Voorbeelden voor mijn blog (thema: fashion, beauty, lifestyle):

  • Wie is de nieuwe it-girl in fashion?
  • Wat zijn de trends van het komende seizoen?
  • Wat zijn de nieuwste beauty producten op de markt?

Vergeet niet een pakkende titel uit te kiezen. Je zou haast vergeten hoe belangrijk de headline van een blogpost is. Bedenk jezelf dat dit het eerste is dat je lezer te zien krijgt als hij jouw content opent.

5 | Organiseer een giveaway of challenge

02fa8afc50d8d412352c5f9a88400607Heb je een leuke samenwerking te pakken met een bedrijf? Zorg dat je een percentage discount kan delen met je lezers! Vaak geven bedrijven een specifieke korting voor jouw blogpubliek en dit is de ultieme kans om meer bezoekers te krijgen.

Een ander interessant en effectief middel zijn giveaways en challenges. Iedereen wil wel eens wat gratis, toch? Of iets winnen met een contest? Deze acties leveren quasi altijd veel engagement op.

Bronnen:

Veel succes!
Aarzel niet jouw tips te delen in onderstaande comment form!
Binnenkort: Blog Academy Series #4: Time Management

Volg OVDD op Instagram, Facebook & Twitter en blijf zo op de hoogte van updates!

Een reactie op “Blog Academy Series #3: Krijg meer engagement

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s