Rabbit Mania: How to organize your bunny’s cage & more tips (NL)

Dag lieve lezers,

Zij die mijn blog nauw opvolgen zullen ook het nieuws niet gemist hebben dat wij een gezinslid rijker zijn, namelijk ons nieuw konijntje Elvis! Een pittige dame die we een mannennaam gaven omwille van haar gekke, wilde haren. De bedoeling was in feite dat we ons Fien, het hangoorkonijn dat we al ruim een jaar hebben, een vriendinnetje zouden geven, zodat ze altijd gezelschap zou hebben als wij aan het werk zijn. Helaas kwam hetgeen we vreesden uit, ze komen namelijk helemaal niet overeen. Fien is dan ook al een jaar oud en zij eist alle aandacht op (een beetje een diva op dat vlak).

Voor de twee prutskes kocht ik dan ook een groot konijnenhok. Dit was best een challenge, want ik had als idee de twee samen in één hok te plaatsen maar dan heb je het issue dat ze ruzie maken. En konijnen zijn schattig en lief, maar ze kunnen ook behoorlijk vechten en agressief uit de hoek komen!

Het is niet simpel om een goede indeling te creëren voor je konijntjes. Ik hield ze eerst samen binnen, elk in een apart hok. Maar het hok dat ik nieuw had aangekocht bleek echt een buitenhok te zijn. Met als resultaat dat deze niet volledig afgesloten was en onze lieve Elvis haar behoeften een beetje overal lagen onderaan… Niet ideaal dus! Bovendien is een konijn onderhouden best veel werk dat niet te onderschatten valt. Ik moest ruim iedere dag hun hok schoonmaken. Dit was voor mij te zwaar na verloop van tijd. Ik stond er speciaal vroeger voor op en zoals jullie weten zit ik in een prille zwangerschap en de vermoeidheid maakt dat ik amper rond geraak met alle huishoudelijke taken.

Uiteindelijk hebben we samen besloten de twee op ons terras te plaatsen. Konijnen zijn buitendieren en de temperaturen zijn op dit moment ideaal voor onze beestjes. Geen regen, niet te warm. Het was dus dé uitgerekende moment om de twee samen in het buitenhok buiten te plaatsen zodat ze eraan konden wennen. Nu zaten we echter nog met één probleem: de twee moesten we apart zien te houden en het was 1 groot hok. Gelukkig konden we ergens in de dierenwinkel twee plankjes hout vinden, waardoor we de doorgang tussen de twee verdiepingen konden afsluiten. Hierdoor creëerden we twee verdiepingen: eentje voor Elvis en eentje voor Fien. Dit was dé oplossing bij uitstek!

bunny

Wie konijntjes plant te houden of in huis heeft, volgende tips geef ik mee als je er eentje wil bijkopen of de hok indeling wenst te veranderen:

 • Een konijn dat je al meer dan een jaar hebt, is erg gehecht aan zijn kooi. Dit is zijn territorium. Als je er eentje bijneemt, wees je dan bewust ervan dat hij zijn territorium zal verdedigen. Om duidelijk te maken dat de kooi niet van hem is, kan je beter je nieuw konijn in een nieuwe kooi zetten en de konijntjes iedere dag wisselen van kooi. Zo leren de geur van het ander konijn kennen en zullen ze beseffen dat de kooi niet enkel hun bezit is en wennen aan elkaars gezelschap. Zo leren ze elkaar niet als bedreiging te zien.
 • Een konijn binnenhouden is oké, maar dan kan je best een kooi met een plastiek bodem kiezen zodat de behoeften van je konijn niet op je vloer terechtkomen. Hout houdt niet alles tegen en bovendien niet zo hygiënisch. Besef ook dat je zo veel meer werk hebt dan bijvoorbeeld met een buitenhok. Een huiskonijn kan de geur binnenshuis namelijk behoorlijk bederven. Ik heb tonnen geld verspild aan luchtverfrissers en niets is effectief genoeg om de geur van hun urine te maskeren. In konijntjes hun urine zit namelijk ammoniak, dat maakt dat die geur erg sterk is.
 • Konijnen samen zetten kost tijd. Het kan zijn dat Fien en Elvis binnen een paar maanden de dikste vriendinnen zijn. Maar om hen aan elkaar te laten wennen, moet je hen samen zetten op een neutraal terrein waar ze voldoende ruimte hebben (zet ze dus zeker niet te dicht bij elkaar).
 • Als je plant je binnenhuis konijn naar buiten te verhuizen, zorg dan dat je hier niet mee wacht tot bijvoorbeeld november! Begin hier nog mee voor de feitelijke herfst, zodat ze nog een wintervacht kunnen aanmaken en zich kunnen aanpassen.
 • Kies je voor een buitenhok zorg dan voor een warm plekje waar je kleine schat zich kan terugtrekken. Ik gebruik liever stro in het buitenhok omdat dit beter warm houdt en ik zorg ook voor een apart hoekje of een mandje waar ze eventueel zich in kunnen nestelen.
 • Verhuis je konijn niet continu van binnen naar buiten, zeker niet tijdens de winter! Eens ze een wintervacht hebben kunnen ze het erg warm krijgen binnen en warmte is erg ongezond voor een konijntje. Bovendien is het vermoeiend voor het dier om zich telkens te moeten aanpassen. Omgekeerd geldt ook, verhuis je binnenkonijn tijdens het midden van de winter ook niet ineens naar buiten! Haar vacht is hier niet op voorbereid.
 • Laat je konijntje ook regelmatig los lopen, anders verzwakken hun spieren en gewrichten. Wil je het gebied afbakenen dan kan je een ren voorzien.
 • Zitten je kleine schatjes vaak in het gras, zorg er dan voor dat ze zeker hun inentingen hebben gekregen zodat ze geen ziektes oplopen.
 • Tijdens de wintermaanden kan je best het drinkbakje van je konijn regelmatig controleren, dat het water zeker niet bevriest.
 • Temperaturen rond de -10°C zijn te laag voor een konijn. Dan kan je ze beter in de garage of veranda zetten (niet meteen bij de chauffage!). Gelukkig hebben wij zelden zulke lage temperaturen. Sneeuw vinden konijntjes niet erg, ze vinden dit net leuk. Een konijn kan immers beter tegen koude dan tegen warmte.

1jt344

Interessante websites voor onderhoud van konijnen:

 1. http://www.hopster.be/blog/ – Tal van interessante artikels van een konijnenadviesbureau. Duidelijk omschreven.
 2. http://www.konijnen.be/ – Alles over de verschillende konijnenrassen, een heel gezellige website 🙂
 3. http://www.konijnen.nl/ – Deze website is erg compleet qua informatie over het houden van konijnen, hier ben je wel even zoet mee!
 4. http://www.huisdierinfo.be/konijn – Hier vind je een heel mooi beknopt schema terug van de hoofdzaken bij het houden van konijnen.

Ik had deze tips graag zelf gehad als ik hieraan begon, vandaar dat ik ze deel met jullie. Heb je zelf nog interessante tips? Ben je zelf eigenaar van konijnen, zo ja, hou jij ze buiten of binnen? Deel jouw ervaringen in het reactieformulier.

Bedankt voor jullie aandacht!
handtekening

Een reactie op “Rabbit Mania: How to organize your bunny’s cage & more tips (NL)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s