Dag lieve lezers,

Alleen wonen is absoluut een uitdaging. Je bent voor alles verantwoordelijk, je staat op je eigen benen en staat in voor je eigen financiële en administratieve taken. Klinkt doodeng, zeker als je net van hotel mama komt! Maar nu ik voor de tweede keer alleen woon, besef ik des te meer dat dit een goede ervaring is die je sterker maakt als mens. In deze blogpost noem ik 5 redenen waarom alleen wonen een goed idee is, voor het geval dat je twijfelt om de stap te zetten.

1. Je leert problemen aan te pakken

Problemen zoals een verstopte afvoer of een vijs die is losgekomen, noem maar op. Praktische zaken waar je je nooit druk om hebt moeten maken komen plots op jouw dak terecht. Hierdoor leer je probleemoplossend te denken. In het begin ga je meteen in paniek schieten bij het minste dat er iets misloopt maar na verloop van tijd ga je niet snel meer panikeren omdat je weet dat je capabel bent om het probleem op te lossen. Je kan altijd externe hulp inschakelen voor grote problemen, maar kleine herstellingen zal je uiteindelijk zelf leren doen uit ervaring. Dat geeft een boost voor je zelfvertrouwen!

2. Je wordt sterker en weerbaarder

Net omdat je zoveel verantwoordelijkheid krijgt, ga je schrikken tot hoeveel je in staat bent. Zo afhankelijk als je ervoor was, zo onafhankelijk ben je nu. Zeker als vrouw is dit een mijlpaal voor je, want je beseft dat je in deze feministische tijd helemaal geen man nodig hebt. Hierdoor ga je meer zelfvertrouwen krijgen en meer geloven in je eigen vaardigheden. Je kwetsbaarheid vermindert en je gaat met een gezondere instelling een relatie instappen.

3. Je zal niet afhankelijk zijn van je partner

Belangrijk in deze tijd is zelfstandigheid. Afhankelijk zijn van iemand is nooit goed, je gaat je wanhopig vastklampen aan je partner en hebt angst hem of haar te verliezen omdat je niet alleen emotioneel verbonden bent maar op alle vlakken. Je mag je partner niet belasten met alle verantwoordelijkheid. Anno 2019 worden alle taken verdeeld en ben je gelijkwaardig. Een man doet eens de was, een vrouw verdient soms meer. De ouderwetse rolverdeling geldt niet meer (godzijdank).

4. Je leert omgaan met geld

Omgaan met geld vind in persoonlijk niet erg complex. Het draait uiteindelijk puur om rekensommen. Wat belangrijk is, is dat je een appeltje voor de dorst hebt. Soms gebeurt het dat je een onverwachte factuur krijgt, of dat je belastingen moet bijbetalen of dat je afrekening van elektriciteit en water hoger is dan verwacht. Dat kan allemaal. Als je dan geen reserve hebt, dan zit je meteen in de problemen. Daarom moet je verstandig en wijs met je geld omgaan. Je moet in feite meer sparen dan je uitgeeft. Je moet voor jezelf opmaken wat je budget is en waar je liever meer aan uitgeeft en wat minder belangrijk is. Accepteer dat je niet alles kan hebben.

5. Je leert plannen en organiseren

Omgaan met geld vraagt ook planning. Weten wat je kosten zijn, weten wat je nog nodig hebt qua boodschappen en bepaalde activiteiten die je gepland hebt en die ook een zeker budget vragen. Verjaardagen die eraan komen, feestdagen, enzovoort. Plannen en organiseren is ontzettend belangrijk als je niet voor verrassingen wilt staan. Dit is leuk en uitdagend, vaak leg ik mezelf een bedrag op in de supermarkt en plan ik op voorhand wat ik nodig heb en wil uitgeven. Vaak zit ik net op het bedrag of eronder, en als je eronder zit heb je bijvoorbeeld budget voor een koffietje te gaan drinken achteraf. Put plezier uit kleine dingen. Als je alleen woont kan het krap zijn, tenzij je echt een heel goed verdienend beroep hebt, maar vaak is het puzzelen om rond te komen. Bekijk het als een uitdaging en zie de vrijheid als een luxe. Je kan kiezen wat je eet, wat je doet, wat je op tv kijkt, wanneer je opstaat en gaat slapen, … je bent vrij te gaan en staan waar je maar wilt! Profiteer van deze voordelen.

Wonen jullie al alleen? Wat is jullie standpunt over alleen wonen? Deel jullie visie in het comment form. Bedankt voor jullie aandacht en tot de volgende keer!

3 reacties op ‘5 Redenen Waarom Alleen Wonen Een Goed Idee Is

  1. Haha toffe blog , ik woon vanaf mijn 18e op mezelf, ben nu 33 maar is zo je leert jong op eigen benen te staan en alles moet je toch echt zelf doen…die vrijheid vond ik fijn ook vanwege strenge opvoeding hihi xxx tof geschreven 😍🍁💋

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s