WordPress.com

Dag lieve lezers,

Vandaag bespreek ik met jullie hoe je het beste zorg draagt voor je konijn als huisdier. Een konijn vraagt natuurlijk een andere verzorging dan bijvoorbeeld een kat, vogel of hond. Het is een knaagdier en vluchtdier van nature, dus het vergt zeeΓ«n van tijd vooraleer je hun vertrouwen kan winnen. Een konijntje is dus erg schattig maar is tegelijkertijd erg complex en vraagt de nodige aandacht.

Ik deel met jullie 5 interessante tips voor als je een konijn als huisdier hebt.

DierDier

Tip #1: Zorg dat je konijntje niet alleen is

Een konijn is een groepsdier. Alleen voelen ze zich eenzaam, ze hebben gezelschap nodig van een soortgenoot. Daarom kan je er beter voor zorgen dat je twee konijntjes neemt. Maar wees alert want het koppelproces lukt immers niet altijd. Mijn twee schatjes Fien en Elvis komen voor het moment niet overeen, maar ik zet hun hokken tegenover elkaar zodat ze elkaar toch kunnen zien. Zo zijn ze nooit echt alleen. Ik heb de nodige research gedaan en blijkbaar werkt de combinatie van ram en voedster het beste, natuurlijk moet je dan wel de ram castreren wil je geen nestje krijgen. Fien en Elvis zijn beide voedsters, dit is blijkbaar de meest ingewikkelde koppelsituatie en slaagt zelden. Vandaar dat dit bij mijn konijntjes zo moeizaam verloopt jammer genoeg.

Tip #2: Voorzie de nodige bezigheden

Konijnen zijn knaagdieren, ze houden ervan om voortdurend te knagen. Voorzie dan ook de nodige bezigheden zodat je konijntje zich niet gaat vervelen. Ik heb zelf een heel speelparcours vol tunnels en holletjes, alsook wat speelgoed. Je hoeft zeker geen grootste dingen te kopen. Een konijntje vindt een stuk karton al geweldig om zich op uit te leven. Een simpele handdoek kan ook uren speelplezier opleveren!

Tip #3: Geef ze voldoende liefde

Een konijntje is erg zelfstandig, maar ze hebben wel iedere dag de nodige aandacht nodig. Ze genieten ervan als je hen over hun kopje streelt en aan hun oortjes kriebelt. Een konijntje wordt niet graag opgepakt, het zijn immers vluchtdieren. Maar ze houden wel van gezelschap en ze waarderen echt wel jouw aanwezigheid.

Tip #4: Geef ze dagelijks verse groenten

In de supermarkt vindt je konijnenvoer in pakjes, maar ik zweer bij verse groenten. Het is zo belangrijk voor hun tandjes en voor de nodige vitamines te verkrijgen. Varieer regelmatig in groenten. Mijn konijntjes houden van wortels, witloof, broccoli, spinazie, … Ze kunnen er echt van smullen. Vul de porties groenten aan met bergen hooi. Dit is noodzakelijk voor hun spijsvertering. Hooi is de allerbelangrijkste schakel in het voedingspatroon van konijnen. Af en toe verwen ik mijn konijntjes met een stukje fruit (banaan, appel, …) of “Green rolls” van Vitakraft. Dit zijn gezonde snoepjes. Waar mijn konijntjes ook gek op zijn, zijn de heerlijke wortelsnoepjes van Vitakraft. Deze bevatten ook essentiΓ«le vitamines en zijn suikervrij.

Tip #5: Hou hun hok goed schoon

Ik lees weleens online “maak het hok een paar keer per week schoon”. Wel, ik weet niet waarom ze dit adviseren want ik maak in feite iedere dag het hok van mijn konijntjes schoon en vind dit absoluut een must. Je schrikt er soms van hoeveel urine en keuteltjes een konijn per dag achterlaat! Konijnenurine stinkt ook bijzonder erg, dus het is echt wel nodig om het iedere dag schoon te maken. Dit is ook gewoon veel fijner voor je konijn. Wij zitten ook graag iedere dag in een proper huis, toch?

Heb jij zelf konijntjes? Misschien heb je zelf superhandige tips om te delen! Laat een leuke reactie achter hieronder. Als je zelf een bunnylover bent, volg dan OVDD op alle kanalen en blijf op de hoogte van nieuwigheden omtrent konijntjes. Ik post regelmatig een leuk artikel erover.

#bunnygram #bunnylove

Bedankt voor jullie aandacht, tot blogs!

WordPress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s