Dag lieve lezers,

Sunday Tea Break is een topic dat ik vanaf 2020 terug inbreng op mijn blog. In deze topics bespreek ik actuele onderwerpen en mijn visie hierop. Ik kies telkens een onderwerp dat ik wens te highlighten omdat het mij na aan het hart ligt. Ditmaal is de retail aan de beurt.

Zoals jullie misschien wel weten werk ik al enkele jaren in de retail. Ik begon als student verkoopster en heb intussen al een aantal jaren vast werk. Deze sector ondergaat – zoals vele sectors tegenwoordig – talloze veranderingen te wijten aan het internet. In deze blogpost bespreek ik met jullie wat er nu feitelijk allemaal gebeurt met de retail en het grote vraagteken dat hierop volgt: wat zal de toekomst brengen?

Ik merk een grote onrust onder de verkoopsters. Winkels gaan failliet, mensen worden vervangen door selfscans, mensen kopen alsmaar vaker online, enzovoort. Ecommerce heeft een enorme impact op de verkoopsector. Klanten kunnen nu immers vanuit hun luie zetel alles bestellen wat ze maar willen en het nog gratis gaan inruilen ook.

Mits verkopers alsmaar meer in een negatief daglicht worden gesteld en de woorden “opdringerig” en “aansmeren” vaker ermee gelinkt worden, lijken mensen de voorkeur te hebben voor het kopen online. Wat wil je ook, met al die typetjes die je energiecontracten onbewust laten ondertekenen en abonnementen aansmeren zonder dat je het goed en wel beseft? Door deze gebeurtenissen lijken mensen het vertrouwen kwijt te raken in verkopers. Dit is jammer, want uiteindelijk zijn echt goede verkopers er net om jou te helpen te vinden wat je exact zoekt – dat heet service en advisering. Het verleidelijke commissiesysteem dat bij vele salesjobs heerst maakt natuurlijk dat de verkoper egocentrischer wordt en niet uitgaat van wat de klant wilt, maar wat het meeste loon oplevert op het einde van de maand – helemaal verkeerd en absoluut jammer.

Het comfort en de gemakzucht van het online shoppen maakt het haast onmogelijk om de klant naar de winkel te lokken. Wat is er immers beter dan thuis? Bovendien wilt de nieuwe generatie niet zo zeer het sociaal contact. Heel die small talk is niet meer nodig, ze willen gewoon direct filteren en de resultaten zien die én binnen het budget passen én exact beantwoorden aan hun vraag. Geen tijdsverspilling, want mensen willen meer tijd voor leukere dingen: op reis gaan, uit eten, activiteiten doen met vrienden en familie. Leveringskosten moeten haast nergens meer betaald worden, want vanaf een bepaald bedrag is het al gratis. Dus waarom zou je de deur uit moeten?

Wouter Torfs kaartte het onlangs aan in een artikel op HLN, dat het voor de kleinere ondernemingen haast onmogelijk is om al die “gratis retourneren” opties te blijven aanbieden. Het kost een bedrijf immens veel geld, wetende dat ongeveer de helft van de pakjes worden teruggestuurd. Dit omdat je natuurlijk geen schoenen online kan bestellen, deze moét je toch passen! Maar het is te eenvoudig geworden: is het niet goed, stuur ze gewoon terug. Dat er intussen dagelijks onwijs veel camionnetjes rondrijden en CO2 verbruiken ten koste van het klimaat waar iedereen zo’n heisa rond maakt, dat vergeten we dan maar even, toch? ;-)

Generatie Z

In de supermarkt, in Kruidvat, zelfs in Zara zijn er nu selfscans gekomen. Kassierster is een uitstervend beroep. Sociaal contact verdwijnt en sociale media boomt. Het koopgedrag van de gemiddelde Belg verandert opmerkelijk. De generatie van onze ouders, generatie X, hadden hun vaste boetieks. De huidige generatie millenials, generatie Z, gooit het over een andere boeg. Zij doen lekker wat ze willen. Primark items worden gecombineerd met peperdure designer stuks en er is weinig contrast meer tussen rijk en arm. Iedereen doet wat hij of zij wilt en uniek zijn is de boodschap. Hoe specialer, hoe beter.

De vraag is natuurlijk waar dit allemaal toe gaat leiden. Gaan we echt naar een wereld waar alles gedigitaliseerd wordt? Gaan we echt toekijken hoe alles verandert zonder in te grijpen om de economie te redden? Gaat de overheid gewoon toekijken terwijl de grote merken de kleine volledig kapot gaat concurreren met lage prijzen en promoties? Alleen tijd kan die vraag beantwoorden. Hopelijk blijven de lokale winkels bestaan, net zoals het sociale contact. Want een babbeltje met de bakker een paar straten verder over het weer, kan soms wel dat vleugje geluk bezorgen aan het begin van je dag 😉

Wat vinden jullie van deze opmars van online shopping? Welke veranderingen merken jullie in de retail? Deel jullie visie in het reactieformulier beneden. Bedankt voor jullie aandacht en tot blogs!

3 reacties op ‘Sunday Tea Break: Wat Gebeurt Er Met De Retail?

 1. Interessante blog online shoppen is makkelijk en je hoeft niet naar de winkel om bijvoorbeeld kleding te passen en alles uit te zoeken maar online shoppen heeft soms nadelen; wachten tot het binnen is, je moet het soms terug sturen omdat de maat lastig te bepalen is via online maar pandora bijvoorbeeld bestel ik graag online als de bedels in de sale zijn. Of honden koekjes en vacht spray en honden kussen goedkoper online…maar het is jammer dat de winkels slecht draaien vanwege online shopping..Ik vind het nog steeds leuk om lekker in de winkels te shoppen dus blijf het doen en soms online shoppen.

  Heb jij wel zekerheid hoelang je deze baan nog kan behouden Vanwgee het minder loopt en de omzet soms laag is liefs xxxxcc🧁🕯💓🎉🤪😄👱‍♀️💟

  Geliked door 1 persoon

  1. Goh ja ik veronderstel dat de gewone verkoop toch nooit echt zal verdwijnen, mensen blijven toch echt naar fysieke winkels gaan, ondanks de populariteit van het online shoppen 😉 bedankt voor je input! Veel liefs 🌸❤️

   Like

   1. Nee gewoon winkelen blijft heus want veel mensen vinden online bestellen niks omdat ze niet kunnen passen hihi xx graag gedaan

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s