Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
zwanger tijdens coronacrisis

Dag lieve lezers,

Vandaag weer een nieuwe “Sunday Tea Break”, het topic waarin ik actuele onderwerpen aankaart en mijn mening of visie erover deel. Vandaag is het een vrij zwaar onderwerp dat mij nauw aan het hart ligt, namelijk zwanger zijn in coronatijden.

Ik ben zelf nu 14 weken zwanger en de coronacrisis staat nu zogenaamd op een soort plateauniveau, dus geen echte “piek”. In België is de situatie toch wel ernstig. We zitten in een complete lockdown en voor een klein land is de impact qua besmettingen, doden en ziekenhuisopnames groot.

Laten we beginnen bij het begin. Mijn vriend en ik zijn midden februari nog naar het zuiden van Spanje gereisd. Er was wel sprake van covid-19 in Europa, maar slechts enkel in het noorden van Italië. Het nieuws vertelde ons dat “het slechts een erge vorm van een griepje was”, dus paniek was nergens voor nodig. Al wie panikeerde, werd bestempeld als dramaqueen. Ik deed er in het begin ook vrij onverschillig over, ik geloofde niet dat het virus gans Europa zo zou kunnen terroriseren. Ik had dit in de verste verte niet zien aankomen en als ik zo rond hoor in mijn omgeving zag niemand de ernst van de situatie – net omdat onze overheid het bagatelliseerde.

zwanger tijdens coronacrisis

Midden februari was er dus niet echt veel gaande. De drama begon eigenlijk halverwege maart. Plots besloot de regering alle horeca te sluiten. De beslissing kwam toch vrij onverwachts, niemand had gedacht dat zulke maatregelen in ons land zouden komen. De paar dagen nadien werd het al snel duidelijk dat covid-19 zich ook in ons land had genesteld. De lockdown werd ingevoerd vanaf 18 maart, amper 5 dagen nadien. Alle niet essentiële winkels moeten sluiten en niet essentiële verplaatsingen worden beboet.

zwanger tijdens coronacrisis

De overheid verspreidde in het begin het bericht dat covid-19 niet gevaarlijk zou zijn voor zwangere vrouwen. Toch vond ik talloze artikelen die het tegendeel bewijzen, wat mij extra waakzaam maakt:

Moet ik nu met een mondmasker rondlopen, vraag ik me af? Moet ik mijzelf extra beschermen voor de baby? Voor mezelf alleen zou ik het niet zo extreem doordrijven, maar voor mijn zoontje wel. Het zijn toch vragen die je je stelt en ik vind dat onze regering nog steeds erg bagatelliseert. Er heerst nog veel onwetendheid.

zwanger tijdens coronacrisis

Zo beweerden ze eerst dat het virus niet gevaarlijk was voor jonge mensen, intussen is dat tegendeel wel bewezen nu er in ieder land wel iemand onder de 30 jaar is overleden. Ze beweerden eerst dat het virus niet overgedragen kon worden door dieren, intussen blijkt dat katten het virus kunnen overdragen aan elkaar en dus ook besmettelijk zijn. Er worden veel valse beweringen verspreid die hoop doen geven dat het allemaal niet zo erg is als het lijkt. Beelden van landen als Spanje en Italië tonen hoe erg het kan zijn. New York is ook heel erg getroffen, en nu moeten ze zelfs massagraven organiseren. Het is verschrikkelijk wat er allemaal gebeurt.

coronavirus en zwangerschap

Het virus is één ding. De gevolgen is iets anders.

De economische schade gaat een gigantische impact hebben op de werkgelegenheid en de koopkracht. Gaan we nog zo’n luxe hebben of gaan de taksen zodanig hoog worden dat we simpeler gaan moeten leven? Gaan we onze job nog hebben? Het zijn vragen die je stof geven tot nadenken en die leiden tot “wat als” scenario’s.

Die onzekerheid, dat is denk ik het ergste als je zwanger bent. Ik wil zo graag aan de baby uitzet beginnen, maar de werkloosheid gaat gepaard met een stuk beperkingen financieel, plus ik wil niet alles online kopen. Ik had zo voor ogen samen met mijn vriend naar de Dreambaby te gaan, samen te shoppen voor ons kindje. Als de zomer ons ook wordt afgenomen, wordt het allemaal erg krap qua tijd. Begin oktober wordt de baby geboren, en ik maak me zorgen dat alles wel op tijd klaar zal zijn. Bovendien wil je ook sparen. En ik maak me geen illusies dat als we terug beginnen werken, dat we stapels werk gaan hebben. Ik sta dan al verder in de zwangerschap en ik vraag me af wat ik nog ga aankunnen. Het zijn toch dingen waar je mee bezig bent, al dan niet bewust.

zwanger tijdens coronacrisis

Ik weet dat dit geen positieve blogpost is, maar het is een realistische. Ik heb het gevoel dat de regering zwangere vrouwen niet echt erkent als risicogroep, terwijl we dat wel echt zijn en dat er steeds meer gevallen opduiken die dat bevestigen. Als gewone griep al kwaad kan voor een zwangere vrouw, dan zal covid-19 zeker meer schade toe richten.

Ik wil alle zwangere dames nu een hart onder de riem steken. Blijf binnen voor je baby te beschermen. En laat ons hopen dat het allemaal snel voorbij is, zodat ons kindjes geboren worden in een mooie wereld ❤

Wat denk jij? Wat is jouw mening hierover? Ben je zelf zwanger of ken je iemand die zwanger is, die zich zorgen maakt? Laat gerust een reactie achter hieronder en voeg je bij de discussie.

Volg OVDD op sociale media om op de hoogte te blijven. Sunday Tea Break is een vast topic dat bijna wekelijks aan bod komt, dus als je dit leuk vindt blijf mij dan zeker volgen! Via de nieuwsbrief blijf je zeker op de hoogte, bovendien krijg je een gratis Engelstalige blog gids in je mailbox als je je abonneert.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

6 reacties op ‘Sunday Tea Break: Zwanger Zijn Tijdens Coronatijden

  1. Heel goed en mooi artikel en zeker niet negatief…mooi gedaan wens je alle goeds met je zwangerschap en blijf voorzichtig komt vast goed…geniet ervan, ondanks de rare corona tijden xxxx

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s