Dag lieve lezers,

Het is weer aspergeseizoen, olé! Vandaag deel ik met jullie mijn eigen huisbereide recept van Asperges à La Flamande met puree. Heel lekker en makkelijk om te maken. Ideaal om de culinaire toer op te gaan en je gezin te soigneren met een lekker gerechtje.

Asperges heb ik vroeger al eens gemaakt toen ik werkte als vrijwilliger in een woonzorgcentrum, dit samen met de bewoners als activiteit om de fijne motoriek te trainen (schillen van de asperges). Het is zo’n eenvoudig recept en door iedereen welgesmaakt en gekend. Het was de eerste keer dat ik zag hoe dit bereid werd, en ik verbaasde me over de eenvoud ervan.

In feite heb je weinig nodig om hiervan te smullen en je kan zelf nog variëren qua combinaties. Ik voegde er hesp en puree aan toe, maar je kan ook erg sober gaan: asperges, botersaus en een gekookt eitje. Zoals vroeger werd gedaan. Wat je maar wilt, als je een grote hoeveelheid asperges aankoopt kan je iedere dag iets nieuws proberen.

Wat heb je nodig?

 • Verse asperges
 • Kookaardappelen
 • Bakboter
 • Ontvette hesp
 • 1 ei
 • Melk
 • Nootmuskaat
 • Zout
 • Eventueel peterselie

Begin met het schillen van de asperges. Snijdt de achterkant (niet de punt!) er af en leg ze in het vergiet om ze vervolgens nog even af te spoelen voor je ze kookt in de pot. Als je ze kookt voeg dan een beetje boter of olie toe aan het water, zo bakt er zeker niets aan en dat voegt ineens extra smaak toe.

Schil de aardappelen en snijdt deze in fijne blokjes. Hoe groter de stukken, hoe langer het duurt vooraleer ze beetgaar zijn dus als je voor puree gaat dan kan je beter met fijne blokjes werken. Kook de aardappelen in water en voeg wat zout toe en een beetje boter of olie, ook tegen het aanbakken. De aardappelen zijn gaar als deze meteen breken als je er met een vork door prikt. Voor puree mogen deze heel plat worden gekookt.

Laat een eitje koken tot de gewenste vorm (zachtgekookt of hardgekookt).

Laat wat boter smelten in de pan voor bij de asperges op te dienen.

De puree: Plet de aardappelen tot een homogene massa en voeg hierbij bakboter en melk toe, mix vervolgens de ingrediënten. Je maakt de puree zo lopend als je wilt, hoe meer melk hoe lopender. Wil je liever een volle puree dan moet je meer boter toevoegen en minder melk. Qua kruiding gebruik je nootmuskaat.

Servering

Leg een plakje ontvette hesp op het bord. Positioneer de asperges hierop, alsook het eitje. Giet de botersaus over dit gedeelte, zo rijkelijk als naar eigen smaak. Werk af met de bolletjes puree aan de zijkant. Wat peterselie voor de finishing touch. Bon appétit!

Dit gerecht is ook ideaal om te maken als je gasten ontvangt, omdat het iets is dat veel mensen lusten en ook mooi is om te serveren.

Nog asperge ideetjes?

 • Asperges met zalm en citroen als frisse toets
 • Gegrilde asperges met kabeljauw
 • Asperges bij een vispannetje
 • Spaghetti met ham en asperges in roomsaus

Wil jij graag nog meer recepten ontdekken? Volg OVDD via onze maandelijkse nieuwsbrief en via sociale media – zo mis jij geen énkele update! Iedere week worden er plusminus 3 posts gepubliceerd, altijd in het thema van fashion, beauty en lifestyle. Bedankt voor het lezen en tot blogs!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s