Dag lieve lezers,

Vandaag bespreek ik met jullie een allereerste post in de Instagram Academy reeks, een reeks waarin ik enkele handige must-read tips deel wil je graag iets maken van je Instagram account. In deze blogpost ontdek je 5 interessante tips voor het maken van flatlay foto’s.

Ehhhh….wat?

Flatlay foto’s zijn foto’s van bovenaf genomen. Vaak bevatten ze een overzicht van voeding of producten ofwel netjes gerangschikt ofwel wat speelser gepresenteerd. Zo’n flatlay foto werkt inspirerend en geeft vaak erg mooie resultaten. De meest succesvolle Instagrammers werken vaak met flatlay fotografie. Je kan er oneindig veel mogelijkheden mee creรซren: van beauty producten tot accessoires. Alles is mogelijk.

Tip 1: Werk met versiering (props)

Bloemenblaadjes, kaarsen, lichtjes, enzovoort. Versiering werkt het plaatje vaak af, of dat hoort het alleszins toch te doen. Als het geheel rommelig erdoor oogt, kan je de versiering beter laten. Hier geldt dus de gouden regel: less is more. Plantjes zijn erg leuk als extra toevoegsel, maar niet als ze afleiden van dat wat je wilt highlighten. Versiering hoort eerder voor de finishing touch te zorgen dan dat het de hoofdzaak van de foto mag worden.

Voorbeelden van versieringselementen of props, zoals ze worden genoemd: een kopje thee/cappucino, bloemenblaadjes, horloge/juwelen, notitieboekjes, tijdschriften, parfumflesjes, make-up, …

Tip 2: Kies voor een vast kleurenpalet

Als je graag net zoals ik met thema’s werkt op je Instagram, ga dan altijd voor dezelfde basiskleuren gemengd met 1 accentkleur. Werk je met Presets, dan kan je meteen kijken of je foto past in je feed omdat je via Lightroom je afbeeldingenhistoriek kan volgen. Heb je trouwens de Presets van Nickypresets al ontdekt? Klik hier om mijn blogpost daarover te lezen.

Een vast kleurenpalet zorgt niet alleen voor harmonie, maar ook voor rust en voorspelbaarheid. Mensen houden daarvan, zodat ze weten wat ze van je content kunnen verwachten. In de zomer kan je gaan voor lichte, frisse kleuren en in de winter kan je inspelen op gezelligheid. Gedurende de herfst worden vaak oranje en bruine tinten gebruikt.

Tip 3: Kom uit je comfortzone

Creativiteit begint met het loslaten van vaste ideeรซn en verwachtingen. Laat je inspireren door andere bloggers, maar kopieer hen niet. Integendeel, probeer zelf nieuwe dingen uit. Schik de producten anders, speel met achtergronden. Soms gebruik ik gewoon een kledingstuk met print als achtergrond! Of de plateau waar ik de laptop op zet heeft ook al regelmatig dienst gedaan.

Je kan ook variรซren in effecten. Spiegelbeeld kan vaak ook leuke resultaten opleveren, zoals de Instagram foto hierboven aantoont. Wat je ook probeert, zorg dat het aantrekkelijk oogt, niet te zwaar is รฉn dat het aansluit bij het doel van je foto (promotie van een product, hoofdingrediรซnt van een bepaald recept, enzovoort).

Tip 4: Durf van hoek te veranderen

Flatlay foto’s worden natuurlijk van bovenaf genomen, maar ook hier kan je mee spelen. Probeer eens vanuit een schuin standpunt de foto te nemen. Vaak is het zoeken tot je de ideale combinatie gevonden hebt: een foto waarin het licht nรฉt juist valt en waarin de producten mooi gepresenteerd staan.

Tip 5: Doe aan branding

Ben je zelf een ambitieus blogger en wil je graag groots worden, dan kan je er niet aan onderuit: doe aan branding. Branding, als in: tag de merken op je foto. Op die manier kom je op de pagina’s van die grote merken en dat betekent meer bekendheid รฉn groei. Ga voor de merken die tegenwoordig in zijn, volg wat nieuw is in je branche en speel erop in via je foto’s.

Wil jij nog meer Instagram/Blog tips?

Wat vinden jullie van flatlay foto’s? Heb je iets gehad aan deze tips? Deel een leuke reactie hieronder, wij lezen ze graag.

Bedankt voor jullie aandacht. Volg OVDD op Instagram, Facebook & Twitter om zo op de hoogte te blijven van alle nieuwigheden. Er is ook een nieuwsbrief iedere maand, waarbij je soms leuke kortingen en updates kan ontdekken! Abonneer je snel en ontvang meteen een gratis blog gids.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s