BabyBaby

Dag lieve lezers,

Als er iets is waar ik goed in ben, dan is het voordelig winkelen. Voor mij is het telkens een uitdaging om wat ik nodig heb kwalitatief goed en ook budgetvriendelijk te shoppen. Zo ook met de babykamer. Ik ben intussen 5 maanden zwanger en wij hebben al een heel mooie uitzet kunnen voorzien voor een kleine prijs. Hoe ik dit gedaan heb? Lees hieronder mijn 5 must-read tips om voordelig een babykamer te shoppen.

Allereerst is het belangrijk dat je een overzicht maakt van alle spullen die je nodig hebt. Kortom, een babyuitzetlijst. Je vindt talloze voorbeelden online, maar het is best dat je er zelf eentje maakt. Het is namelijk zo, de lijsten online sommen soms dingen op die je helemaal niet dringend nodig hebt. Bijvoorbeeld een kinderstoel. Dit hoef je echt niet meteen aan te schaffen want je kindje is de eerste maanden heel passief en slaapt het merendeel van de dag – ze beginnen echt niet meteen te kruipen, zitten of lopen!

Als je in België woont, ontvang je ook kraamgeld. Het is interessant om van je eigen spaargeld de noodzakelijke babyuitzet aan te schaffen en het kraamgeld dan uiteindelijk te gebruiken voor toekomstige aankopen zoals pampers, verzorging (kammetje, nagelknipper, …) een kinderstoel, veiligheidshek, potje of verkleinbril, opstapje, enzovoort. Zo loop je niet vooruit op de zaken.

Wat mag je absoluut niet vergeten in je babyuitzet?

 • Babybed: wiegje, cosleeper, ledikant, meegroeibed, bekijk zelf de mogelijkheden en beslis wat voor jou het beste is en hou rekening met de Europese veiligheidsnormen inclusief wiegdekentje (géén dekbed voor een pasgeboren baby), hoeslaken en matrasbeschermer (géén kussen)
 • Commode of verschoontafel met opberg- en organisatiemogelijkheden: aankleedkussen met hoes, babybadje, opbergmandjes voor pampers, wasgel en andere verzorgingsproducten, luieremmer, wasmand
 • Speelmat of box
 • Basis kleding uitzet
 • Basis hoeveelheid speelgoed om de ontwikkeling te stimuleren: knuffels, verhaalboekjes, muziekmobiel, rammelaars
 • Wasdoekjes, slabbetjes
 • Babybestek voor groente- en fruitpap (begin met 2 lepels en 2 kommetjes)
 • Praktische kinderwagen (eventueel extra: draagmand, draagdoek)
 • Nachtlampje
 • Thermometer
 • Babyfoon
 • Fopspeen (begin met 1, sommige kinderen vinden er niets aan)
 • Indien je borstvoeding gaat geven: kolfset, flessen sterilisator en verwarmer, borstvoedingskussen
 • Luiertas

Ik heb de babyuitzetlijst van Kind & Gezin gebruikt als inspiratiebron.

BabyBaby

Begin echt met enkel het noodzakelijke. Eens je kindje een volgende stap zet in zijn of haar ontwikkeling, dan kan je gerust nog naar de winkel lopen. Maak dus zelf een lijst op met de puur noodzakelijke spullen, zo beperk je je budget automatisch al. Bovendien werken veel koppels met geboortelijsten (wij nu niet maar wij pakken het anders aan) en dan is zo’n lijst al heel handig om mee te beginnen.

Qua kleding hoef je ook niet meteen los te gaan, ze groeien er namelijk meteen weer uit. Een pasgeboren baby heeft maat 50 tot 56. Voorzie beide maten want ieder kindje is anders gebouwd en sommigen zijn wat dikker of groter dan anderen. Koop echt niet te veel. Beperk je tot deze items: rompertjes, pyjama’s, mutsjes, truitjes, sokjes, schoentjes, broekjes met elastiek, box pakjes. Hou ook rekening met het seizoen (in de winter handschoentjes en een dik jasje, in de zomer t-shirts zonder mouwen).

Tip 1: Koop tweedehands

Tweedehands lijkt misschien niet altijd even aantrekkelijk, maar als je vriendin jouw haar oude babyspullen geeft van haar kindje dan is dit in principe net hetzelfde.

Het voordeel van tweedehands shoppen is uiteraard de prijs enerzijds, maar het is ook duurzaam. Babyspullen worden immers niet lang gebruikt, ze kunnen perfect nog een ronde mee. Het is dan ook absurd om alles weg te gooien na enkele maanden tot een jaar.

Je bespaart er enorm (!) veel mee. Om je een voorbeeld te geven: Mijn vriend en ik zijn langs de Dreambaby gegaan voor de spullen die je echt enkel daar vindt (thermometer, draagdoek, babyfoon, dat soort dingen) en ik zag er speelgoed staan. Pakweg een speelgoedje kost daar gemiddeld € 15 per stuk (niets fancy dan nog, gewoon iets simpel). Ik betaalde bij Opnieuw & Co voor een hele zak vol speelgoed van Disney (Winnie de Pooh) met rammelaars en knuffels amper € 6!

Deze prachtige luiertas van Prémaman (een merk dat niet meer bestaat, jammer genoeg) kocht ik tweedehands voor een prikje. Ik heb hem gewassen in de wasmachine en nu is hij zo goed als nieuw. Hij zit vol onderverdelingen en vakjes voor flesjes, pampers, enzovoort.

Qua corona maatregelen kan je speelgoed gemakkelijk ontsmetten met alcoholgel en kleding en knuffels kan je gemakkelijk wassen in de wasmachine. Denk eraan: nieuwe spullen hebben ook in een fabriek gezeten! Dus tweedehands is niet zo zeer minder hygiënisch.

Leuke winkels waar je tweedehands babyspullen kan vinden zijn Opnieuw & Co en de Kringwinkel. Er bestaan ook specifieke tweedehandswinkels die enkel babyspullen verkopen, deze zijn meer lokaal gelegen en vaak ook prijziger omdat het vaak om inkoop-verkoop gaat, hou hier rekening mee. Kringwinkels krijgen de spullen gratis en dus kunnen ze een lage prijs garanderen. Bij Opnieuw & Co kan je ook een klantenkaart nemen, die kan je zelfs op je telefoon zetten met een klantenkaart app Stocard.

Tip 2: Breng eens een bezoekje aan budgetwinkels Ikea, Zeeman, Wibra en Action

Mijn vriend en ik bestelden bij Ikea een groot gedeelte van onze babyuitzet. Een babygym, babybadje, verschoonkussen en meer. Dit allemaal aan erg lage en ronde prijzen. De kwaliteit van Ikea is gemiddeld goed, zeker voor tijdelijk gebruik. Wij hebben online besteld vanwege de coronamaatregelen, dan moet je wel rekening houden met een leverkost van 20 euro. Maar je kan natuurlijk ook fysiek naar de winkel gaan. Ikea doet ook aan click & collect.

De Action heeft ook een klein assortiment babyspullen. Ik vond er een wiegdeken (amper 5 euro! – andere winkels zoals bijvoorbeeld Dreambaby zeker 40 euro!), rompertjes, een boxpakje, slabbetjes en babysokjes van Disney.

Zeeman heeft tevens leuke kinderkleding, waar ze ook reclame over maken. Ik vond er een winterjasje voor Nico, een truitje en een joggingbroekje. Ook babyschoentjes en hydrofiele doekjes hebben ze daar. Zelfs in het thema van Nijntje.

Zie je het niet zitten om zoveel verschillende winkels af te lopen, dan kan je er ook voor kiezen een gedeelte online te bestellen (Zeeman & Ikea bijvoorbeeld). Koop dan zoveel mogelijk in 1 keer om verzendkosten te besparen.

Tip 3: Wees creatief, maak zelf decoratie

Ben je creatief aangelegd, dan is dit zeker iets voor jou: maak je eigen decoratie. Dit kost je helemaal niets en is bovendien een leuke bezigheid tijdens je zwangerschap. Je haalt er veel voldoening uit.

Zo maakte ik mijn eigen babymobiel met karton en oude tijdschriften. Ik hing er wolkjes aan gemaakt van plastic folie en watjes. Zo zelfgemaakte decoratie is heel leuk (zeker om je bezig te houden tijdens quarantaine), maar onthou wel dat dit absoluut niet bedoeld is voor je kindje om mee te spelen. Het is echt met het idee de kamer wat op te leuken, maar voor kindje is het veel te gevaarlijk (denk: lijm, nietjes, scherpe randen).

Van een kartonnen doos van uniform schoenen van mijn werk maakte ik een gepersonaliseerde opbergdoos voor Nico, versierd met lintjes.

Je vindt online op Pinterest bijvoorbeeld talloze ideeën van doe-het-zelf decoratie voor een kinderkamer. Ga het eens ontdekken en prikkel je eigen creativiteit! Er staan je immers nog vele knutselmomenten te wachten, toekomstige mama, dus je kan maar beter al wat oefenen! 😉

Tip 4: Vraag aan familie en vrienden

Een geboortelijst is ook een manier om niet alleen voor de kosten op te draaien. Wij doen dit persoonlijk niet, omdat wij iedereen de vrijheid willen geven zelf te kiezen wat ze willen schenken. Maar veel koppels doen dit wel, en natuurlijk als je familie en vrienden de grote aankopen zoals een babybed en kinderwagen laat doen, dan bespaart je dit een hoop geld. Nadeel is wel, je moet wachten tot de familie en vrienden hun aankopen hebben gedaan, en dat duurt meestal tot na de geboorte als geboortegeschenk. M.a.w. bye bye voorbereiding.

Wat je wel kan doen is eens rondvragen of er familie of vrienden of kennissen nog babyspullen hebben liggen die ze niet meer gebruiken. Die kan je misschien van hen krijgen of voor een klein prijsje overkopen. Op die manier ben je ook goed geholpen en veel mensen zullen automatisch al aanbieden enkele spullen te schenken.

Tip 5: Puzzel met meubilair

Ik begrijp dat complete babykamers er prachtig uitzien, maar ze zijn ook heel prijzig. Plus het zijn meubels waar je niet lang plezier aan gaat hebben want een kindje wordt snel groot. Het is dus zonde (naar mijn mening) om 400 of 500 euro of zelfs meer te spenderen aan een babykamer.

Wij zijn creatief aan de slag gegaan met de meubels die we al hadden. Namelijk een hele grote bureautafel en een ladekast. De ladekast hebben we eronder geschoven en die doet dienst als kledingkast. Alle kleertjes liggen er netjes in gesorteerd. Het bureau is ingericht met opbergvakken van Ikea (zo’n 6 euro voor 6 opbergvakken), een verschoonkussen met hoes (Ikea zo’n 15 euro voor beiden), een vuilbakje (2 euro kringloopwinkel) en een badje (Ikea 6 euro). Bij Ikea kan je zelfklevende haakjes kopen voor amper 1 euro en die zijn heel handig voor wasdoekjes en washandjes aan te hangen.

Nico’s kleding voor onderweg
Nico’s nacht- en speelkleding

De meubels zoals een kinderbed en box kan je ook voordelig shoppen. Wij bestelden een co sleeper bed van Safety First, deze kregen we van mama cadeau en kostte 80 euro. Zo’n bedje is ideaal voor het eerste levensjaar. Mettertijd is een echt bed ideaal, maar voorlopig hoeft dat nog niet. Zo’n co sleeper is licht, compact en handig om in alle veiligheid vast te maken aan je eigen bed.

Een box kan ook voordelig gekocht worden. Wil je een houten box, dan raad ik je aan om naar de Kringwinkel te gaan, daar kosten ze amper 20 euro. Nieuw betaal je al gauw zo’n 150 euro. Een matrasje kost niet zo veel om apart aan te schaffen. Wat wij gaan doen is een opvouwbare box kopen, een soort “camping” box. Deze zijn licht en inklapbaar tot meeneemformaat. Ideaal als je kindje gaat logeren bij oma of opa, want zo’n box kan immers ineens dienst doen als bedje voor een middagdutje. Een basic opvouwbare box heb je al vanaf € 40.

Zo, dit waren mijn tips aan alle beginnende ouders die hun babyuitzet voordelig willen shoppen. Heb jij nog leuke tips? Deel ze in het reactieformulier!

Wil je graag nog meer babynieuws lezen? Zwangerschap en baby vormt nu een vast topic op mijn blog. Je kan op de hoogte blijven via sociale media en via onze maandelijkse nieuwsbrief. Abonneer je nu en ontvang een gratis blog gids.

BabyBaby

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s